HATÁRTALANUL

ERDÉLYBEN JÁRTUNK.
2019. október 15-én kora hajnalban indultunk és 4 nappal később 2019 október 18-án késő este érkeztünk meg. Ugyan nagyon fáradtan, de élményekkel tele. Íme az utunk röviden néhány képpel illusztrálva!

1. nap:
Utazásunk első állomása Nagyvárad volt, Szent László kedvelt városa. Nevéhez fűződik a város alapítása és egyben védőszentje is. A Római Katolikus Székesegyházban őrzik Szent László hermáját, azaz fejereklye tartóját.

A Királyhágón keresztül jutunk el a kincses városba, Kolozsvárra, ahol Szent László alapította a kolozsmonostori apátságot. Itt született Mátyás király, megkoszorúztuk szülőházát, megnéztük a Házsongárdi temetőt, virágot tettünk le Apáczai Csere János sírjára. Egy legendákkal teli vidéken zártuk első napunk, Tordaszentlászlón, ahol a hagyomány szerint Szent László a kunok feletti győzelem után itt telepítette le harcosait és itt találhatóak – ha szerencsések és szemfülesek vagyunk – Szent László pénzei.
 

 

 

2. nap:
Második napunk a Tordai hasadékba vezetett, amely Szent László imája során keletkezett, meglátogattuk a Sóbányát, Marosvásárhelyet, majd Nyárádszentlászlón zártuk a napot. A hagyomány szerint temploma helyén Szent László által alapított kolostor állt, innen a neve. Unitárius temploma igazi történelmi érték, 11. századra visszanyúló bizonyítékokra bukkantak.

 

 

 

3. nap:
A Sóvidék a szovátai Medve-tóval, mely egyedülálló a világon, a korondi mesterekkel és vásárral.
Betekintettünk Székelyudvarhelyre, majd Bögöz felé vettük utunkat, ahol a XII. századból származó templomban XIV–XV. századbeli felújított freskókat fedeztek fel a mészréteg alatt. a Szent László legenda képeinek töredéke maradt fenn. Egyedülálló módon, itt két elrabolt lány látszik a képeken.
Középkori templomból középkori városba utaztunk. Segesvár történelmi központja a Világörökség része. Belépve az Óvárosba a szászok egykori virágzó világában találtuk magunkat. Még Drakula gróf házát is megcsodálhattuk.

 

 

 

4. nap:
Gyulafehérvárra
, az erdélyi érsekség székhelyére mentünk. A Szent Mihály érseki székesegyház az erdélyi fejedelmek temetkezési helye volt.
Ezután meghódítottuk magos Déva várát, az egykori erdélyi alvajdák székhelyét.
Utunkat és ismerkedésünket Szent Lászlóval Aradon zártuk. A gazdag történelmi múlttal rendelkező erdélyi nagyvárosban megálltunk emlékezni és tisztelegni az aradi vértanúk emlékművénél.