5. osztály

Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk


Kattints a borítóra a feladatokért!  Az 1890-es évek pesti gyermekvilágának lírai krónikája a regény. Szereplői józsefvárosi gyerekek, akiknek két bérház közötti grund jelenti a játékszabadságot. A grund világának igazi törvényei, szokásai, egyesületei, erődítményei, vezérei és közkatonái vannak. A fennmaradásért háborúzni kell és a közkatonának áldozatul kell esnie, hogy ilymódon igazi hőssé váljon. Az író a gyermeklélek kitűnő ismerője. Főszereplője Nemecsek és a többiek: Boka és Ács Feri, a két tábor vezére, Geréb, a bűnbánó áruló, a finomkodó Csele, mind bonyolult, alakuló egyéniség. Gondolatviláguk, magatartásuk különböző. A hiteles lélekábrázolás mellett a könyv erénye a regényesség. A történet magával ragadja olvasóit, a grund már több, mint játszótér, jelkép, ahol a harc az igazságért folyik. Nemecsek nem bátor és nem hős, de azzá válik a grundért folyó háborúban.

    

   Bálint Ágnes: A repülő dívány


   Kattints a borítóra a feladatokért!    Juli eddigi nyarait keresztanyja luxusvillájában töltötte a Balaton partján, nem csoda hát, ha lógó orral és lázadozó szívvel készül a falusi nyaralásra apja nagynénjéhez, Lidi nénihez. Minden poros, szegényes, unalmas neki itt – míg csak a szomszédék verandájáról fel nem reppen egy ódon karszék. És lassan minden megváltozik minden, a fura Dedi jó pajtásnak bizonyul, Lidi néni és a folyton kísérletező Iván bácsi érdekesebbek, mint hitte volna, és a mindent elcsóró Móric szarka gondoskodik róla, hogy egy perc se teljék eseménytelenül.     Bálint Ágnes:

     – Egy egér naplója
     – Szeleburdi család
     – Hajónapló
     – Madárfürdő
     – Tündér a vonaton
     – Labdarózsa     Canten, Marc: Állatok blogja


     Kattints a borítóra a feladatokért!      Szereted az állatokat, és nem akarod tétlenül nézni, hogy mások rosszul bánnak velük? Kövesd az ÁMCS blogját! Az Állatmentő Csapat tagjai lelkesen vetik magukat a legveszélyesebb kalandokba, ha beteg sünről, eltévedt dolmányossirály-párról vagy elhagyott öreg kutyáról kapnak híreket. Fotókat osztanak meg a neten, online petíciót írnak, és tanácsokat adnak az állattartóknak. A blogot két tizenegy éves lány, Camille és Léa írja, no meg Camille lerázhatatlan, kotnyeles kishúga, Pauline. Internetes mozgalmuk végül jócskán felforgatja az álmos bretagne-i falu életét.

       Clement, Andrew: Frindli


       Kattints a borítóra a feladatokért!        Bajkeverő-e Nick Allen? Valójában csak az iskolai életet szeretné felpezsdíteni, és ehhez mindig van egy csomó jó ötlete. Egy nyelvtanóra után élete legnagyobb terve pattan ki fejéből… a frindli. Az ügy teljesen ártatlanul kezdődik, de az iskolában nagy zűrzavart kever. Nick ráveszi barátait, hogy segítsék terve végrehajtásában. Tanára véget akar vetni a rendbontásnak, de a frindli már önálló életet él, és ezt maga Nick sem tudja megakadályozni.         Andrew Clements:

         – Ami láthatatlan
         – Sherry Cluts, a siker kovácsa          

         Dale, Anna: Boszorkányoknak suttogó


         Kattints a borítóra a feladatokért!          Vajon mi lehet az oka, hogy olyan kevés boszorkány él manapság? Bizony, nagyon figyelmesnek kell lenni ahhoz, hogy észrevegyünk akár egyet is, amint a söprujén utazik az éjszakában. Valahogy nagyon megfogyatkozott a számuk – és ezt maguk a boszorkányok sem értik.

          Joe például még egyetleneggyel sem találkozott élete során, és nem is gondolja, micsoda boszorkányos kalandok várnak rá, amikor morcosan utazik a vonaton Canterbury felé – ott kell ugyanis töltenie a karácsonyt az anyjánál és mostohaapjánál, amikor pedig o sokkal jobban szeretett volna Londonban maradni.

          Ám a vonaton egyszer csak különös dolgok történnek – s aztán Joe Canterbury helyett egy fura városkában, egy gyanús társaság kellős közepén találja magát, s gyorsan barátságot köt egy helyes kislánnyal, Twiggyvel, aki a helyi Árvacsalán Boszorkány Szövetség tagja.

          S innen aztán egymást követik a váratlan fordulatok: Joe megtanul söprun utazni, s ez a tudománya meg a kezdő, de tehetséges boszorkány, Twiggy varázsmondókái segítenek abban, hogy leleplezzenek egy összeesküvést, amelynek célja az ősi varázskönyv eltűnt lapjának megszerzése. Az egész világ veszélybe kerülhet, hogyha azt az oldalt gonosz boszorkányok kaparintják a kezükbe.

          Anna Dale regénye tele van izgalommal, szenvedéllyel és humorral – és mellesleg azt is megtudjuk belőle, kik azok a szélmanók, és miért van mostanában egyre kevesebb boszorkány a világon.

            

           Daniels, Lucy: Sünik a nappaliban


           Kattints a borítóra a feladatokért!            Mandy Hope számára mindennél fontosabbak az állatok. Szülei forgalmas állatsebészetén Mandynek mindennap akad egy új barátja. James labradorja, Blackie váratlanul megzavarja egy sündisznócsalád nyugodt életét, és ezzel igen nagy galibát okoz. Az ijedt sünmamát elüti egy autó, és eltörik a lába. A kis süniket pedig elrabolja a Hunterék szomszédjában élő kislány. Mandyre és Jamesre hárul a feladat, hogy az állatokat biztonságba helyezzék, majd segítsenek nekik visszatalálni természetes környezetükbe.             Lucy Daniels:

             Barátaink az állatok
             Kutyák a kamrában
             Róka a vitrinben
             Tigris az ösvényen
             Cicák a pácban
             Medvék az istállóban
             Nyuszik a fürdőszobában
             Póni a templomban
             Sünik a nappaliban

             Delfinnapló
             Kinn a nyílt tengeren
             Hullámok hátán
             Viharban
             A csillagos ég alatt
             Álom és valóság
             Szelek szárnyán
             Útban a szivárvány felé
             Delfintánc a tengeren

             A világ legkedvesebb állatai
             Öreg póni új gazdája
             Az utolsó remény
             Édes Charity
             Fél tucat kismacska
             Ki különbözteti meg ezeket a kölyköket,

             Jess, a skót juhász
             A megérkezés
             A kihívás
             A szökés
             Az árulás
             Az áldozat
             A hazatérés
             A felfedezés
             Az ajándék
             Az ígéret             Fekete István: Tüskevár


             Kattints a borítóra a feladatokért!              Egy vakáció története elevenedik meg a regény lapjain, mégpedig egy olyan vakációé, amilyenről minden fiú álmodik. Két pesti diák -Tutajos és Bütyök – a Kis-Balaton sás- és nádrengetegében tölti a szünidőt, Matula Gergelyt, az öreg pákászt bízzák meg a fiúk nevelésével. Gergő bácsi, aki úgy ismeri a nádak, sások, tocsogók és tavak vadregényes vidékét, mint a tenyerét, szárnya alá veszi a városi gyerekeket, és kijáratja velük a természet és valóság nehéz, de sok örömet, igaz élményt tartogató nyári iskoláját. Halászat, vadászat, egy kis híján tragikus kimenetelű nyári vihar, a török időbeli Tüskevár felfedezése, egy leheletfinoman bontakozó gyerekszerelem – csak úgy rohannak a napok. Mire a vakáció véget ér, a két fiút szinte kicserélték, búcsújuk a berektől fájó, de nem végleges: a téli szünidőben visszajönnek. A két fiú története az író Téli berek című regényében folytatódik.               Fekete István:
               – A koppányi aga testamentuma
               – Bogáncs
               – Hajnal Badányban
               – Kele
               – Vuk
               – Lutra
               – Tüskevár
               – Téli berek               Fekete István: Kele


               Kattints a borítóra a feladatokért!                Megsebesül egy gólya, nem tarthat a többiekkel Afrikába. Hogyan veszi gondjába az ember, hogyan szokik össze a háziállatokkal, hogyan vészeli át a telet, milyen ösztönöket ráz fel benne a tavasz és a nyár – ezt mondja el vonzóan és költőien Fekete István, a természeti világ és falusi élet avatott ismerője. Nemcsak a vadon élő és ősidők óta emberhez szelídült állatok találkozásáról van szó azonban. Nemcsak a házőrző kutya, a csacsi és a ló meg tehén tárgyalja meg életének apró-cseprő gondját és baját Kelével, a sérült szárnyú és következésképpen túlzottan érzékeny, szilajul gyanakvó gólyával.                 Fekete István:
                 – A koppányi aga testamentuma
                 – Bogáncs
                 – Hajnal Badányban
                 – Kele
                 – Vuk
                 – Lutra
                 – Tüskevár
                 – Téli berek                  

                 Funke, Cornelia: Kísértetvadászok - Jeges nyomon


                 Kattints a borítóra a feladatokért!                  A tízéves Tomi megismerkedik és megbarátkozik a pincéjükben élő kedves, barátságos, humoros nyelven beszélő Hugó nevű kísértettel, akit egy rettenetesen veszélyes óriás elűzött az otthonából, ahol addig békésen kísértett. Tomi és nagynénje, Lebbencs Hedvig kísértetűző szerekkel és egyéb csalafintaságokkal igazságot szolgáltat Hugónak.                   Cornelia Funke:

                   – Kísértetvadászok forró nyomon
                   – Kísértetvadászok jeges nyomon
                   – A tolvajok ura
                   – Tintaszív
                   – Bűvölet
                   – Sárkánylovasok                    

                    

                   Garlands, Luigi: Gól - Kezdőrúgás


                   Kattints a borítóra a feladatokért!                    Amikor Gaston Champignon, a francia válogatott egykori játékosa meglátja Tommit az udvaron dekázni, azonnal tudja, hogy a fiú igazi bajnok. Úgy dönt, alakít egy csapatot, amelyben minden gyerek játszhat. Természetesen úgy, hogy közben jól is érezzék magukat!                     Luigi Garland:

                     – Kezdőrúgás
                     – Irány Brazília
                     – Kezdődik a bajnokság
                     – A döntőről álmodozva
                     – Bajnokság Párizsban
                     – A végső kihívás
                     – Fontos döntés
                     – Az új csapatkapitány                      

                     Kästner, Erich: Emil és a detektívek


                     Kattints a borítóra a feladatokért!                      Emil és a detektívek Emil Tischbein Berlinbe utazik nagymamájához. Az úton egy vasúti tolvaj ellopja a pénzét. Emil utána ered, de helyzete kilátástalan. Szerencséjére segítségére sietnek a berlini gyerekek, megszervezik a nyomozást, és visszaszerzik Emil pénzét.                       Erich Kästner:

                       – A két Lotti
                       – A repülő osztály
                       – Az állatok konferenciája
                       – Az eltűnt miniatűr
                       – Emil és a detektívek
                       – Emil és a három iker
                       – Május 35.                        

                       Kipling, Rudyard: A dzsungel könyve


                       Kattints a borítóra a feladatokért!                        A farkasok fölnevelte Maugli történetével Kipling azt tanítja, hogy az élet állandó küzdelem, amelyben a gyengébb áldozatul esik az erősebbnek; a dzsungel kegyetlen törvényéből azonban nem hiányzik a méltányosság és szolidaritás sem. Akela, a farkasok bátor és igazságos vezére, Ká, a bölcs óriáskígyó és Balu, a medve segítségével Maugli a farkasfalka egyenrangú tagja lesz, teljesen otthonossá válik a dzsungel világában. De az állatvilágnak is megvannak az önző és gonosz tagjai, Sir Kán, az alattomos tigris, Tabaki, a sakál és a lusta, élősdi majmok számos galibát okoznak, nemegyszer nehéz helyzet elé állítva Mauglit, aki azonban képességeivel lassan az állatok fölé kerekedik; mindnyájan elismerik a dzsungel urának. Az állatok törvényei szerint nevelkedett Mauglit – bár megdöbbentik az emberi élet furcsaságai – embermivolta végül is arra kényszeríti, hogy fájó szívvel bár, de búcsút mondjon a dzsungel népének és visszatérjen az emberek közé.                         Rudyard Kipling:

                         – Állatmesék
                         – Az elefántkölyök
                         – Gyermekmesék
                         – Riki-Tiki-Tévi                          

                         Langer, Eddy: Kaja


                         Kattints a borítóra a feladatokért!                          Kaja, a kaukázusi juhászkutya saját elbeszéléséből ismerhetjük meg izgalmas élettörténetét, kölyökkorának szórakoztató csínytevéseit, gazdag érzelemvilágát. Mindezt olyan szerző tolmácsolásában, aki remekül ért a kutyák nyelvén.A nevem Kaja. A nevünket nem mi választjuk. Én kezdetben igazán csúnyának találtam az enyémet, de idővel hozzászoktam. Természetesen szívesebben viseltem volna valami nemesebb nevet, mint Gertrúd, Eleonóra vagy akár Katinka, hiszen régi jó családból származom. A papám, a nagyapám, sőt már a dédnagyapám is egyik szépségdíjat nyerte a másik után.

                            

                            

                            

                           Mándy Iván: Csutak és a szürke ló


                           Kattints a borítóra a feladatokért!                            Csutak rablásra adja a fejét. Csakhogy ő nem embert rabol, hanem – lovat. Vagy talán ez nem is rablás, hanem életmentés? A fuvarosnő mindenesetre hiába keresi kiöregedett szürke lovát, és joggal gondolhatja hogy ellopták. Kis hőseink azonban szentül hiszik, hogy megmentették a vén paripát a vágóhídtól. Hová rejtik, mi lesz szegény pára sorsa a gyerekek gondozásában, erről szól Mándy Iván regénye.                             Mándy Iván:

                             – Csutak színre lép
                             – Csutak a mikrofon előtt
                             – Csutak és a szürke ló
                             – Csutak és Gyáva Dezső                              

                             Nógrády Gábor: Gyerekrablás a Palánk utcában


                             Kattints a borítóra a feladatokért!                              Ilyet se látott még a világ! Hogy egy nyomozó a gyerekrablók pártjára álljon, őket segítse, és ezzel összezavarja a rendőrséget? Meg egyébként is: milyen detektív az, aki nyomozás helyett focizik, ócskásnak meg kéményseprőnek öltözik, és ezzel szinte őrületbe kergeti szerencsétlen főnökét? De ez még semmi! A legfurcsább, hogy mi, az olvasók is egyetértünk Hecseki Boldizsárral, és izgatott lelkesedéssel követjük Kondor Lajcsi, az elrabolt kisfiú kalandjait. Pedig a regény ugyanolyan vérfagyasztóan kezdődik, mint a gyerekrablásról szóló történetek általában. A kisfiú eltűnik, a rablók zsaroló levelet küldenek, pénzt követelnek és fenyegetőznek. Továbbá minden szörnyen titokzatos és félelmetes. Aztán elszabadul a pokol! Megtudjuk, hol van az elrabolt gyerek, és kik a rablók, miközben az ifjú nyomozót, Hecseki Boldizsárt, folyton letartóztatják…                               Nógrádi Gábor:

                               – Hecseki és a gyermekrablók
                               – Hecseki és a kedves betörők
                               – Édes Munyumunyi!
                               – Nézz rám, mami!
                               – A hó fogságában
                               – A tengeren is túl
                               – Segítség, ember!
                               – Az anyu én vagyok
                               – PetePite
                               – Hogyan neveljünk?
                               – Gyerünk haza!
                               – A mi Kinizsink
                               – A bátyám zseni
                               – Galambnagymama
                               – Marci öröksége
                               – A gonosz hét napja
                               – Papa, ne már!
                               – Az öcsém zseni
                               – Marci visszavág                                

                               Pullman, Philip: Roger Titka


                               Kattints a borítóra a feladatokért!                                Roger titka szinte felfoghatatlan titok, elképesztő és nem mindennapos. Roger segítségre szorul, de Rogernek csak azok tudnak segíteni, akik meg tudnak érteni valakit (valamit), aki egy másik világból csöppent közénk. Roger titka meghökkentő. Roger titka döbbenetes. Roger titka hihetetlen. Roger nem az, aminek látszik. Vagy mégis? Roger valójában az, aminek látszik, s csak az elképesztő, szinte hihetetlen múltja káprázat? Döntsd el Te, Ifjú Olvasónk, s döntsd el azt is, ha valakit egy ilyen lelketlen titok nyomaszt, válhat-e valaha lelkes, vidám kisfiúvá?                                 Philip Pullman:

                                 A városszéli banda kalandjai
                                 – Ménkű és a viaszrém
                                 – A nagy rablás

                                 Az Úr Sötét Anyagai
                                 – Az arany iránytű
                                 – Északi fény
                                 – A titokzatos kés
                                 – A borostyán látcső

                                 Sally Lockhart
                                 – Rubin és füst
                                 – Árny északon
                                 – Tigris a kútban
                                 – Külvárosi királynő

                                  

                                 – Karlstein gróf
                                 – A tűzijáték gyermeke
                                 – A tökéletes óramű                                  

                                 Sachar, Louis: Bradley az osztály réme


                                 Kattints a borítóra a feladatokért!                                  Bradley Chalker a legidősebb az ötödik osztályban. És a legerősebb. Ez még nem lenne baj, de kötekedik, verekszik – a lányokat sem kíméli – s persze a tanulásban sem jeleskedik. Helye a leghátsó sorban olyan, mint egy sziget: előtte, mellette nem ül senki. Tanárai szerint “komoly viselkedési zavarokkal küzd”, s mi tagadás, ők sem rajonganak érte. Érkezik azonban egy nevelőtanár, aki megkedveli. Azt állítja, Bradleyről, hogy érzékeny, jószívű gyerek, mi több, szívesen hallgatja a fiú kitalált történeteit is, melyeket az iskolában mindaddig csak mint elképesztő hazugságokat emlegettek. Carla , az új nevelőtanár számára nem kétséges, hogy Bradley meg tud változni, ha van elég mersze hozzá.Kiállja-e Bradley ezt a kemény próbát?                                   Louis Sachar:

                                   – Stanley, a szerencse fia
                                   – Bradley, az osztály réme
                                   – Laura titkos társasága
                                   – David nem hagyja magát
                                   – Carla nem adja fel                                    

                                   Schmidt, Annie M. G.: Macskák társasága


                                   Kattints a borítóra a feladatokért!                                    Visszaváltozzék vagy sem? Ez az, amire Minna, aki titokzatos körülmények között változott át macskából lánnyá, sehogyan sem tud válaszolni. Sok izgalmas kérdésre azonban tudja a választ, a Macskahírügynökség jóvoltából. Az értékes és érdekes híreket a fiatal újságíróval, Tibbével osztja meg, hálából, amiért az befogadta. A félénk fiúra nagyon is ráfér a súgás, mert unalmasnak tartott cikkei miatt elbocsátás fenyegeti. Tibbe, titkos hírforrásainak köszönhetően sztárriporter lesz, aki már a városka nagyhatalmú dezodorgyárosától sem fél. De győzhet-e az igazság egy ilyen befolyásos emberrel szemben, még ha egész macskakülönítmény siet is a segítségére? A fordulatos és humoros könyv holland szerzője a gyerekkönyv írók Nobel-díjaként számontartott Andersen-díj egyik kitüntetettje. Az Andersen-díjat 1956 óta, kétévente adományozza az IBBY , a gyermek- és ifjúsági irodalom világszervezete.                                     Annie M. G. Schmidt:

                                     – Szutyoksári
                                     – Titi (sorozat)
                                     – Janó és Janka (sorozat)
                                     – Viplala (sorozat)
                                     – Manci és a sünik
                                     – Ábel és a repülő lift                                      

                                     Szabó Borbála: A János vitéz-kód


                                     Kattints a borítóra a feladatokért!
                                      A RENDŐRSÉG KÖZLEMÉNYE
                                      “Eltűnt Turchányi Albert, 11 éves általános iskolai tanuló. A körülbelül 145 centiméter magas, zömök testalkatú, barna szemű, szemüveges, rövid, barna hajú fiú 2019. november ­25-én, hétfőn az iskolai könyvtárból ismeretlen helyre távozott. Eltűnésekor zöld színű farmernadrágot és szürke “A CSAPATMUNKA AZ, AMIKOR SOKAN CSINÁLJÁK, AMIT ÉN MONDOK” feliratú pólót viselt.”
                                      Ugyanekkor Petőfi Sándor János vitéz című művében ­ismeretlen, új szereplő jelenik meg: egy zömök testalkatú, barna ­szemű, szemüveges, rövid hajú fiú…x És ezáltal a mű igen különös fordulatokkal gazdagszik. Ám az új János vitéz nem mindenki tetszését nyeri el. Az indulatok elszabadulnak. Úgy tűnik, Magyarországot soha nem látott katasztrófa ­fenyegeti.                                       :                                       Szentiványi Jenő: A görög gálya titka


                                       Kattints a borítóra a feladatokért!                                        Minden kalandok ősi színhelye, a tenger, a mai ember számára is sok meglepetést tartogat. Egyszer kihaltnak hitt ősvilági hal kerül elő a mélyből – élve; másszor meg hajdani hajókatasztrófák nyomait tárják föl a kutatók, rég letűnt kultúrák sértetlen maradványait emelik újra napvilágra… Néhány évtizede a marseille-i öbölben találtak rá a könnyűbúvárok – izgalmas körülmények között – egy kétezer esztendős görög gályára. Az elsüllyedt hajó rakományának nagy része sértetlen volt, s a tudósoknak ez adott alkalmat, hogy megoldjanak egy történelmi rejtélyt.                                         Szentiványi Jenő:

                                         – A kőbaltás ember
                                         – A fehér csapat                                          

                                         Wilson, Jacqueline: Folytassa, Lottie!


                                         Kattints a borítóra a feladatokért!                                          A nevem Charlie. Oké, a teljes nevem Charlotte Alice Katherine Enright, de soha senki nem szólít így! Jo, Lisa és Angela és az összes gyerek a suliban Charlie-nak hív. Néhány fiú Céklának hív, de ők gyengeelméjűek, bár azt hiszik magukról, hogy tök eredeti csávók. Ugye te is azt hiszed, a töri hótt unalmas? Pedig nem! Például a Viktória-korabeli népek sem mind olyan nyamvadtak, mint amilyennek látszanak. Lottie legalábbis biztos nem az. Tizenegy éves – ahogy én is – de ő otthagyta a sulit, és cselédnek állt. Elég kemény az élete, munka, munka és munka rogyásig, de azt hiszem, ő mégis jobban tudná, mit kezdjen egy olyasféle zűrrel, ami most körülöttem van. Például anya borzalmas új barátjával, és annak a mamlasz kölykével. Lottie nem kavarna össze mindent, ahogy én….                                           Jacqueline Wilson:

                                           Lányok
                                           – Szerelmes lányok
                                           – Lányok a pácban
                                           – Lányok késésben
                                           – Mi baj, lányok?

                                           Komisz lányok
                                           A kofferes kislány
                                           Micsoda Anya!
                                           Titkok
                                           tündérek és titkok
                                           Apja lánya
                                           A Diamond lányok
                                           Jó barátok

                                           Kattints a borítóra a feladatokért!

                                             :