7. osztály

Jókai Mór: A kőszívű ember fiai


Kattints a borítóra a feladatokért!  A Kőszívű ember fiai témája a nemzeti függetlenségért vívott harc körül bonyolódik.
  A Baradlay-fiúk eszményi hősök, mindhárman a maguk módján vívnak a reakció ellen, apjuk kőszívű végrendeletének árnyékában. A reformkor, a forradalom és a megtorlás korának hangulatát pontos, finom rajzzal adja át Jókai. Richárd alakját egyenesen Kölcseyről mintázta. Hősöket, árulókat, komformistákat és csalókat látunk, miközben a háttérben viharzik a történelem. A férje szellemével szembeszálló, aggódó édesanya, a csodaszép és tisztalelkű hajadon, az anyjával közösen mesterkedő, eladósorban levő leány portréja a női sorsok skáláját színesítik. És a szerző által a nemzet ellenségeként számon tartott germanizálódás veszélye ezúttal sajátos fordulatot hoz: Baradlay Ödön hivatalosan jegyzett, azaz nem magyar keresztnevének Eugenre tévesztése, magyar megfelelője, Baradlay Jenő számára teszi lehetővé, hogy nemes áldozatot vállaljon. A három testvér erkölcsi győzelme példaértékű.   Jókai Mór:
   – Az aranyember
   – Egy magyar nábob
   – Kárpáthy Zoltán
   – Fekete gyémántok
   – Szegény gazdagok
   -A nagyenyedi két fűzfa
   – A cigánybáró    

   Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője


   Kattints a borítóra a feladatokért!    Meghalt Gregorics Pál, az öreg, magányos, különc, s legendás vagyont hagyott hátra. Legalábbis így tudta a város – Beszterce -, s így hitték az elhalt nábob fivérei is. Mohó kincsvággyal csaptak le az örökségre – s a vélt arany helyén nem találtak semmit. Hová lett a csehországi uradalom, hová a vagyon? Eltűnt, nyoma veszett, mintha sohasem is lett volna. Pedig volt! Wibra György, a neves, fiatal besztercei ügyvéd, Gregorics szolgálójának fia nyomra lel: az öregúr minden vagyonát egy bankutalvánnyá változtatta át azért, hogy kapzsi fivérei rá ne tehessék a kezüket – az utalványt pedig neki szánta. Elindul, hogy megkeresse örökségét, de értékesebb kincset talál: egy leány szerető szívét. Wibra Gyuri és Bélyi Veronka könnyes-mosolygós szerelmének története a nagy írónak legkedvesebb, legromantikusabb műve.     Mikszáth Kálmán:

     – A beszélő köntös      

     Beard, Andrew: Az elhagyott sziget


     Kattints a borítóra a feladatokért!      Betty, Billy, Tom és a csapat szellemi vezére, Andy egy átmenetileg vezető nélküli, járó motorú repülőgép láttán elhatározza, hogy felszállnak a magasba. Ez valami különös szerencse folytán sikerül is a gyerekeknek, ám a visszatéréssel már gondok vannak. Útközben a gépen találnak egy kíváncsi majmocskát és egy potyautast, akinek egy végtelen hosszúságú, leopárdfoltokkal tarkított mustársárga bőrű óriáskígyó tekereg a nyaka körül. Ő Timauu, akinek nincs más választása, mint hogy az elkövetkező pár hetet a csapat társaságában tölti egy lakatlan szigeten. A sziget régen a kalózok kincseinek rejtekhelye volt, a gyerekekre sok izgalmas kaland vár a hazatérésig.

      Kalandok várnak itt, hiszen te kalandra vágysz. Történik már végre valami, vicces-izgalmas, neked való – hiszen történhetne már végre valami. Ezt vártad – mire vársz még? Nézz bele, téged is vártunk már. Andy, Billy, Tom, Billy és Timauu a könyv belsejéből, az elhagyott szigetről.       Andrew Beard:

       – A múmia éjszakája
       – Bankrablók a fedélzeten        

       Bertagna, Julie: Exodus 2100


       Kattints a borítóra a feladatokért!        Kétezeregyszázat írunk. A klímaváltozás miatt már csak kisebb-nagyobb szigetek emelkednek ki a tengerből, s az ott lakók aggódva figyelik a még mindig emelkedő, egyre fenyegetőbb víztömeget. Egy rendkívüli elme új, mesterséges városokat épít a víz fölé, ám ott csak kiválasztottak élhetnek. A 15 éves Mara közösségének már nincs hová visszavonulnia az óceán elől. Nem tehetnek mást: útra kelnek az ismeretlen felé… Helyrehozhatja-e az ember, amit elrontott? Vannak-e értékes és értéktelen életek? Felelősséget vállalhatunk-e mindenkiért? – Ezekkel a kérdésekkel is szembesül Mara, döbbenetes élményeket, életre szóló találkozásokat tartogató útja során.

          

         Blair, Jessie: Lina és az ördög medalionja


         Kattints a borítóra a feladatokért!          A Voynich-kézirat titka évszázadok óta foglalkoztatja a tudósokat. Miközben ok a megfejtésen törik a fejüket, élet-halál harc dúl a Yale Egyetem Ritkaságtárában őrzött mű hiányzó lapjaiért. Az eltűnt pergamenlapok a Gonosz kezébe kerülhetnek. Lina ráébred, hogy mágikus hatalommal rendelkezik. Csak rajta múlik, hogy jóra vagy rosszra használja-e a tudását. Lina a kéziratot böngészte álló nap, és noha több oldal hiányzott, lassacskán megértette, mivel is áll szemben.

            

           Clarke, Arthur: Delfinek szigete


           Kattints a borítóra a feladatokért!            Ez a könyv – fantasztikus regény. A távoli jövőben játszódik, tudományos kérdései azonban már a mai embert is foglalkoztatják. A tengerek legértelmesebb élőlényei, az ún. játékos delfinek már az ókorban is kitűntek azzal, hogy különösképpen vonzódnak az emberhez. A mai kutatás felfedezte azt is, hogy sajátos delfin-nyelven társalognak egymás között. Ettől már csak egyetlen lépés, hogy az emberi nyelvet és a delfin-beszédet oda és vissza lefordíthassuk. Ezzel foglalkozik Kazan professzor, a regény orosz származású tudósa, és a kutatás eredményeit használja fel páratlanul izgalmas tengeri utazása során a regény sok kalandot megért ifjú hőse.             Arthur C. Clark:

             – Szigetek az égben
             – A város és a csillagok              

             Fehér Klára: A Földrengések szigete


             Kattints a borítóra a feladatokért!              A regény 2057-ben játszódik, amikor a rendkívül fejlett technika és tudomány megkönnyíti ugyan az életet, de a földrengések pusztító ereje még mindig rettegésben tartja az emberiséget. Egy tudós geológus, Bencze András életcéljául tűzi ki a földrengések megelőzését. Hosszas munkával szerkeszti meg az erre a célra alkalmas műszert, a presziknotektonográfot, azután expedíciót szervez a készülék helyszíni kipróbálására a Föld legnyugtalanabb pontjára, a Földrengések szigetére. A kis expedíció és a három utánuk szökött gyerek életveszélyes kalandok egész sorát éli át szárazon és vízen, víz alatt és levegőben: tűzhányók és gejzírek, hatalmas viharok és tengerrengések szakadatlanul próbára teszik bátorságukat, találékonyságukat. Fáradozásaik végül is sikerrel járnak: a csendes-óceáni szigettől egy héttel előre jelzik a hatalmas földrengés bekövetkezését.               Fehér Klára:

               – Négyen, meg a béka
               – Mi szemüvegesek
               – Bezzeg az én időmben
               – hová álljanak a belgák?
               – Lesz nekem egy szigetem
               – Vakáció Magyarországon
               – Miből csinálják az elefántot?
               – Nem vagyunk angyalok
               – De igazán tud repülni a karosszék!
               – Az indián kertje
               – Nem vagyunk ördögök                

               Fekete István: Téli berek


               Kattints a borítóra a feladatokért!                A Tüskevár két szereplője, Tutajos és Bütyök, a kamaszkori szerelem válságain átesve, a téli Kisbalaton világában tölti a vakációt, ahol közelről megfigyelhetik a télen is eleven természetet, tanulmányozhatják az egyes állatfajok, róka, nyúl stb. viselkedését, megismerhetik a gazdag állatvilágot. Az öreg Matula irányításával gyakorolhatják a két legősibb mesterséget, a vadászatot (róka-lövés) és halászatot (csuka-fogás). Hűséges kísérőik a két kutya Csikasz és Bikfic. A két fiú szinte észrevétlenül lépi át a kamaszkorból az érett férfivá serdülés időszakát.                 Fekete István:
                 – A koppányi aga testamentuma
                 – Bogáncs
                 – Hajnal Badányban
                 – Kele
                 – Vuk
                 – Lutra
                 – Tüskevár
                 – Téli berek                  

                 Hinton, Nigel: Buddy


                 Kattints a borítóra a feladatokért!                  Jóslat vajon a név, amit a szüleinktől kapunk? A kérdés szöget üt a tizennegyedik évét hovatovább betöltő Buddy fejében, akit Rock-and-Roll rajongó apja kedvenc énekeséről, a huszonkét évesen elhalálozott Buddy Hollyról nevezett el. Persze kár olyan tragikusan venni, csak hát Buddynak egyébként is sok baja van a szüleivel, a világgal és főleg önmagával. Otthon zűrök, az iskolában cikizés, de legjobban a tulajdon kényszeres bolti lopkodása nyomasztja. És egy szörnyű reggelen meg is történik a baj, robban az időzített bomba. Hogyan tovább? Mihez kezdjen az ember, ha az anyja elhagyja, és kettesben marad az apjával, aki nem akar felnőni, és bűnös üzelmekbe keveredik?…

                    

                   Honey, Elizabeth: A szomszéd ház titka


                   Kattints a borítóra a feladatokért!                    Henni tizenegy éves, mindenkinél magasabb az iskolában, és máris regényírói álmokat szövöget. Az élet pompás és izgalmas témával látja el, amikor a Stella utca csendes mindennapjai felbolydulnak, “hála” Kamu úr és neje beköltözésének. Henni és barátai azonban vállalják az új helyzet kihívásait, és – sarkukban az elmaradhatatlan Lurkó kutyával – kitartó nyomozással leleplezik Kamuék igazi arcát, és lélegzetelállító hajsza során legyőzik a semmilyen aljasságtól vissza nem riadó ellenfelet.

                      

                     Janikovszky Éva: A hét bőr


                     Kattints a borítóra a feladatokért!                      Aztán olyan nevet akartunk kitalálni, amit rövidíteni is lehet, és ráfér a bélyegzőre, mert a bélyegző, az is nagyon fontos. Akinek bélyegzője van, az még hirdet is az újságban, ha elveszti. De mi egyenlőre még ki sem találtuk. Pedig a Csibor már megígérte, hogy a papájával együtt csinál egy bélyegzőt, ha kitaláljuk, hogy mi legyen rajta. Azt akarta rövidíteni, hogy a Kertvárosi Iskolában Szerzett Tapasztalatok Hasznosítására Alakult Önálló Raj Vállalkozás, de a KISZTHAÖRV akkor sem fért volna rá egy bélyegzőre, ha Móninak igaza van, és a rajvállalkozás tényleg egy szó. Végül a Bunder felordított, hogy megvan! És mindjárt leírta, hogy 7 bör, ami ugye azt is jelenti, hogy 7. b. önálló rajvállalkozása, és úgyis Hét Bőrnek mondjuk majd, ami nagyon jól hangzik. Hiába, annak is van haszna ha valaki folyton rejtvényt fejt, mint a Bunder.                       Janikovszky Éva:

                       – Szalmaláng
                       – Aranyeső
                       – Kire ütött ez a gyerek?
                       – De szép ez az élet!
                       – Ha én felnőtt volnék!
                       – Örülj, hogy fiú!
                       – Örülj, hogy lány!
                       – Felej szépen, ha kérdeznek!
                       – Az úgy volt …
                       – Ájlávjú
                       – A lemez két oldala
                       – A nagy zuhé
                       – Akár hiszed, akár nem
                       – A tükör előtt                        

                       Kästner, Erik: Emil és a három iker


                       Kattints a borítóra a feladatokért!                        Két esztendő telt el Emil nevezetes tolvajfogó kalandja óta, ezalatt a fiúk igencsak megnőttek, Kalapocska pedig kész kisasszonnyá serdült, s történt néhány más fontos esemény is a hajdani “detektívek” életében. Emil édesanyja – fia nagy bánatára – férjhez készül Jeschke törzsőrmesterhez; dudás Guszti a dudájához kerékpárt is kapott; a Professzor pedig házat örökölt dédnagynénikéjétől a Keleti-tenger partján, ahova meghívja nyári vakációra barátait, Gusztávot, Emilt, a kis Keddet és Ponyt avagy Kalapocskát. A nyaralóhely hamarosan izgalmas események színhelye lesz, s hőseinknek is módjában áll bebizonyítani bátorságukat és leleményességüket. A történet végén Emil még egy felnőtthöz illő, nemes áldozatot is hoz: szívébe fogadja Jeschke törzsőrmestert.                         Erich Kästner:

                         – A két Lotti
                         – A repülő osztály
                         – Az állatok konferenciája
                         – Az eltűnt miniatűr
                         – Emil és a detektívek
                         – Emil és a három iker
                         – Május 35.                          

                         May, Karl: Winnetou


                         Kattints a borítóra a feladatokért!                          A regény két főhőse: Winnetou, a fiatal apacs indián törzsfőnök és Old Shatterhand, a “Kalapácskezű”, a tökéletes fehér ember. Rajtuk kívül fontos szerepe van a történetben Old Deathnek (Az öreg halálnak) és Old Firehandnek (A tüzeskezűnek).Az események a Vadnyugaton, a XIX. század hetvenes éveiben játszódnak. Old Shatterhandet először zöldfülűként, szerencsét próbáló fiatalemberként ismerjük meg. Egy vasútépítő társaságnál vállal munkát, majd megismerkedik a rézbőrű Winnetouval, akivel vad harcokba kerekednek – többek között – a vasútépítés miatt lázadó más indián törzsekkel is. Az apacs indiánok barátságukba, Winnetou pedig testvérévé fogadja hősünket.Kalandjaik során különböző rangú és rendű bűnözőket tesznek ártalmatlanná, hol fegyverrel, hol csellel, általában gyilkosságokat akadályoznak meg. Ők (és a többi angolos nevű hős) a Jó megtestesítői, velük szemben látványosan pusztul el, vész a Rossz.A Winnetou-történetek nincsenek híján a romantikának, a sötét és véres vadnyugat hőseinek kemény ökle és akarata mögött igazi szív lakik. Küzdenek az igazságért és becsületért, hogy megmentsék egy kihalóban levő emberi faj, az indiánok földjét s a föld állatait, melyek táplálékul szolgálnak az ott élő indián törzseknek.                           Karl May:

                           – A Medveölő fia
                           – Az Ezüst-tó kincse
                           – Az inka öröksége
                           – Az olajkirály
                           – Winnetou 1-4. rész
                           – A sivatag haramiája
                           – Az ezüst oroszlán birodalmában
                           – A sivatagon keresztül-kasul                            

                           Nagy Katalin: Intőkönyvem története


                           Kattints a borítóra a feladatokért!                            A hetedik osztályos Melinda tizenkét intőjének történetét mondja el a regény. De hát érdemes-e vajon intőkről beszélni? Persze hogy érdemes, hiszen nem is az intőkön van itt a hangsúly, hanem a hozzájuk fűzött magyarázatokon. Azok rajzolják ki – fokról fokra – az érzékeny kislány lelki válságát, aki tizenhárom éves fejjel költözik össze először anyjával, s mire összemelegszik vele, máris újra elveszteni véli. A kislány megindító érzelmi válságában egy-egy intő egy-egy fordulópont jele.                             Nagy Katalin:

                             – Legfeljebb három pofon
                             – Világgá mentem
                             – Napraforgó-lány
                             – Próbarepülés
                             – A világ legrosszabb gyereke
                             – Vakarcs
                             – Hó-napló
                             – Legfeljebb három pofon                              

                             Nemere István: A kozmosz lovagjai


                             Kattints a borítóra a feladatokért!                              Don, Ariel és Lars ezúttal is messzi útra indul: kis űrhajójukon nekivágnak a világűrnek, hogy az űrhajósiskolában megkezdjék új tanévüket. Útjuk azonban nem zavartalan. Az űrvilágot általános riadó tartja nyugtalanságban. Egy tönkrement teherűrhajó száguld ugyanis a Föld felé, és ha nem sikerül még idejében eltéríteni a pályájáról, veszélyes szállítmánya a Földön tömeghalált okoz. Percről percre nő a tragédia veszélye… és az egész világűrben mindössze egyetlen űrhajó halad oly közel a veszélyes monstrumhoz, hogy még időben elérhetné. De abban az űrhajóban a három tapasztalatlan gyerek utazik.                               Nemere István:

                               – Műkincsrablók a kisbolygón
                               – A kupolaváros titka
                               – A kozmosz lovagjai
                               – Az idő vándorai
                               – Állatkert a kozmoszban

                               – A fantasztikus nagynéni
                               – A várúr fia
                               – Merénylet a Balatonon

                               – Nagyfülű Artúr kalandjai                                

                               Nemere István: A titokzatos padlás


                               Kattints a borítóra a feladatokért!                                A két iker, Huba és Csaba ismét a Balaton partján töltik a nyári szünetet. Egy várban laknak. Zolival, a várúr fiával újabb izgalmas kalandokba keverednek. Amália néni javaslatára megalakul a Kastély gmk. Fő céljuk, hogy a falu határában álló műemléket megmentsék. Igen ám, csakhogy a környék egyik leggazdagabb vállalkozója is kiszemelte magának a kastélyt – le akarja bontani, hogy így jusson olcsón építőanyaghoz. Ráadásul, a kastély padlása is izgalmas titkokat rejt.                                 Nemere István:

                                 – Műkincsrablók a kisbolygón
                                 – A kupolaváros titka
                                 – A kozmosz lovagjai
                                 – Az idő vándorai
                                 – Állatkert a kozmoszban

                                 – A fantasztikus nagynéni
                                 – A várúr fia
                                 – Merénylet a Balatonon

                                 – Nagyfülű Artúr kalandjai                                  

                                 Twain, Mark: Tom Sawyer kalandjai


                                 Kattints a borítóra a feladatokért!                                  A könyv főhőse, Tom Sawyer, aki a regény elején még csak haszontalan iskolakerülő, de végtelenül fantáziadús és találékony fiú, valóságos vezéregyéniséggé válik. Ötletei pajtásait – és legjobb barátját, a csavargó Huckot is – teljesen megigézik: a kedvéért akár kalóznak vagy rablónak is beállnak (bár elképzeléseik a kalóz- és rablótevékenységről meglehetősen torzak). A fiúk – véletlenül – egy gyilkosság szemtanúi lesznek és egy valódi rablóbanda nyomára bukkannak, és belebonyolódnak egy izgalmas, ámde gyermeki ésszel kifundált nyomozásba. A szálak a „kísértetház” után egy rejtélyes barlangrendszerbe vezetnek, ahol is Tom és szerelme, Becky, eltévednek. Családjuk és a falubeliek már holtnak hiszik őket. Tom kitartó kutatása és bátorsága révén napok múlva megtalálják a barlangból kivezető utat…                                   Mark Twain:

                                   – Tom Sawyer léghajón
                                   – Tom Sawyer, a detektív
                                   – Megszelidítem a kerékpárt
                                   – A lóvá tett város
                                   – Koldus és királyfi
                                   – Huckleberry Finn kalandjai                                    

                                   Verne, Jules: A tizenöt éves kapitány


                                   Kattints a borítóra a feladatokért!                                    A tizenöt éves kapitány, Dick Sand talált gyermek, akit egy kis bálnavadászhajó jószívű kapitánya nevel fel és tanít ki a hajózás nehéz mesterségére. Egy vadász-szerencsétlenség után a fiú marad a hajón az egyetlen ember, aki képes a jármű kormányzására. El is vezeti a hajót Dél-Amerika partjaihoz, ám amikor kiszállnak és szárazföldön folytatják útjukat, a velük utazó tudós cecelégyre talál, s lassan kiderül, hogy a néger hajószakács Negoró ármánya folytán Afrikába kerültek. Hamarosan emberevő rabszolgakereskedők fogságába esnek, és sok veszélyes kaland után sikerül csak kiszabadulniuk. A regény végén Dingó, a hűséges és okos kutya bosszút áll Negorón, aki évekkel korábban meggyilkolta gazdáját, Samuel Vernont, a földrajztudóst.                                     Jules Verne:

                                     – Utazás a Föld középpontja felé
                                     – Grant kapitány gyermekei
                                     – Némó kapitány
                                     – 80 nap alatt a Föld körül
                                     – A dunai hajós
                                     – Utazás a Holdra
                                     – Cirkuszkocsival a sarkvidéken át
                                     – Utazás a tenger alatt
                                     – A rejtelmes sziget
                                     – Öt hét léghajón                                      

                                     Verne, Jules: Kétévi vakáció


                                     Kattints a borítóra a feladatokért!                                      A vihar egy új-zélandi kikötőben elold egy vitorlás hajót, amelyen tizenöt fiúintézeti növendék alussza az igazak álmát. A hajón e pillanatban vétkes könnyelműségből senki más nem tartózkodik, s az orkán szédítő sebességgel ragadja prédáját a nyílt óceán felé. A hatóságok és a hozzátartozók hosszas, eredménytelen kutatás után beletörődnek a változhatatlanba, de a gyerekek nem hajlandók megadni magukat a tomboló elemeknek, s győztesként kerülnek ki a harcból: kétheti, orkán űzte hányódás után egy lakatlan szigeten partra dobja őket az óceán. Itt a gyors szabadulás reménye híján megszervezik életüket, az utolsó próbát is kiállják, s kétévi kényszerű “vakáció” után visszatérnek örvendező szüleikhez.                                       Jules Verne:

                                       – Utazás a Föld középpontja felé
                                       – Grant kapitány gyermekei
                                       – Némó kapitány
                                       – 80 nap alatt a Föld körül
                                       – A dunai hajós
                                       – Utazás a Holdra
                                       – Cirkuszkocsival a sarkvidéken át
                                       – Utazás a tenger alatt
                                       – A rejtelmes sziget
                                       – Öt hét léghajón                                        

                                       Wolf, Stefan: A megfélemlített osztály


                                       Kattints a borítóra a feladatokért!                                        Tarzan, Kugli, Karl és Gabi osztálytársak és jóbarátok. Feltűnik nekik, hogy iskolájuk népszerű tanárnője, a szép, fiatal és mindig vidám Mübo újabban folyton szomorú. Különös, hogy osztályában, a 9/a-ban állandóan zaklatják a tanítványai. Kiderül, hogy az otthonát is rejtélyes támadások érik. Az osztályban két romlott csirkefogó, Bettger és Drechsel a felbujtók. Tarzan együtt látja őket egy sörözőben Kinggel, egy városszerte ismert rockerrel, aki cimboráival együtt az olasz vendégmunkások gyermekeit terrorizálja. Kingnek – akinek az apja egy ócska járműjavító műhelyt tart fenn, mégis drága Porschévaljár – piszkos üzelmei vannak Antonio Borrelloval, a nagyképű olasz autókereskedővel, aki nem más, mint Mübo férje. Mübo azonban el akar válni tőle, és közös fiukért, Marcoért küzd. Hőseink Mübo védelmére kelnek, miközben nem is sejtik, milyen veszélyek leselkednek rájuk. Ráadásul még egy megdöbbentő felfedezést is tesznek…