6. osztály

Gárdonyi Géza: Egri csillagok


Kattints a borítóra a feladatokért!  A Gonoszt legyőzik, elveszik varázsgyűrűjét, ő pedig minden erővel vissza akarja szerezni. Ez nem Tolkien meseregényének, hanem az Egri csillagoknak a története. Ez a gyűrű egy félszemű janicsár talizmánja volt, aki a szerencséjét vesztette el vele, és az életét adta érte. A jók pedig győznek: övék a szerencse, Gergely és Éva visszakapják gyermeküket, a magyarok megvédik Eger várát. A magyarság történelmének legkegyetlenebb korszakát idézi fel ez a regény. Több mint hat évszázadon át állt sértetlenül az erős magyar állam. A tatárjárás véres másfél évét kivéve minden ellenséget rögtön kiűztek az országból. Mohács után kellett megtanulnunk, hogyan maradjunk életben egy leigázott, szétszakított, állandó háborúkkal pusztított hazában. Eger várának ostroma ezeknek a gyászos éveknek első diadala volt. A Gonoszt meg lehet állítani, le lehet győzni.   Gárdonyi Géza:

   – A láthatatlan ember
   – Kék pille   Berg Judit - Kertész Erzsi: A négy madár titka


   Kattints a borítóra a feladatokért!    Az egész egy titkos ládikával kezdődik, és a rejtélyek egyre csak szaporodnak: Mit rejt a titkos tégely? Hová tűnt Gerda? Mik azok a furcsa rajzok a füzetében? Kicsoda DR? És miről csicseregnek a madarak?
    Kövesd a sorokat és nyomozz együtt Kikivel!

    “Galamb mutatja az utat,
    Sas őrzi a fészket.
    A titok fölött holló köröz,
    A veréb nem közönséges madár.”
     Berg Judit – Kertész Erzsi:
     Az óra rejtélye – Kiki nyomoz 2.

     Berg Judit:
     Szélvésztől kergetve
     Alma
     Drifter – Alma 2.
     A keresők
     Az őrzők
     Galléros Fecó

     Kovács Erzsi:
     A titokdoboz
     Panthera – sorozat
     Hat sértett kísértet
     A hógömb fogságában
     Göröngyös Úti iskola     Bodó Géza: Barlang a szigeten


     Kattints a borítóra a feladatokért!      Aki szereti az izgalmas kalandokat, titokzatos őserdőkben lejátszódó történeteket, az igazán kedvét lelheti ebben a könyvben. Tom, e regény hőse, gyerekfejjel olyan kalandokban bonyolódik, amelyek komoly megpróbáltatást jelentenének még egy felnőtt férfi számára is. De Tom keményen állja a próbát, sem a hajótörés, sem szeretett édesapja elvesztése nem töri meg erejét, s bátran néz szembe az afrikai dzsungelek ezer veszedelmével. Mint mindez igaz és derék embernek, neki is sok barátja akad az emberek és állatok között egyaránt. Végül még a szerencse is hozzá szegődik. Hanem ez már maradjon regényünk titka.

        

       Cercená, Vanna: Tükörnaplók


       Kattints a borítóra a feladatokért!        Carlotta és Caterina. Mindkét lány tizenkét éves, olasz, és naplót ír. Carlotta zűrös családjáról, a hegyekben töltött vakációról, s barátnőjével váltott SMS-eiről. Caterina a sorsát megváltoztató hajóútról, a New York-i kikötőről s az emigránsok keserű életéről. Caterina és Carlotta. Száz év választja el őket egymástól, s mégis sok közös van bennük, ha soraikat egyrnás mellett olvassuk. Mintha beszélgetnének. Carlotta megtalálja Caterina naplóját, amelyből megtanulja értékelni az élet legapróbb örömeit, Caterina naplója pedig Carlotta segítségével jut végre unokahúga kezébe.

          

         Daniels, Lucy: Hullámok hátán (Delfin napló)


         Kattints a borítóra a feladatokért!          McGrath-ék a floridai Keys Westben egy Delfináriumot látogatnak meg, ahol “tanárok” foglalkoznak a delfinekkel. Jody élvezettel figyeli, hogyan dolgoznak a delfinek. De közben az egyik tanárnak hirtelen nyoma vész. A csapat versenyt fut a delfin életéért.           Lucy Daniels:

           Barátaink az állatok
           Kutyák a kamrában
           Róka a vitrinben
           Tigris az ösvényen
           Cicák a pácban
           Medvék az istállóban
           Nyuszik a fürdőszobában
           Póni a templomban
           Sünik a nappaliban

           Delfinnapló
           Kinn a nyílt tengeren
           Hullámok hátán
           Viharban
           A csillagos ég alatt
           Álom és valóság
           Szelek szárnyán
           Útban a szivárvány felé
           Delfintánc a tengeren

           A világ legkedvesebb állatai
           Öreg póni új gazdája
           Az utolsó remény
           Édes Charity
           Fél tucat kismacska
           Ki különbözteti meg ezeket a kölyköket,

           Jess, a skót juhász
           A megérkezés
           A kihívás
           A szökés
           Az árulás
           Az áldozat
           A hazatérés
           A felfedezés
           Az ajándék
           Az ígéret            

           Fekete István: A koppányi aga testamentuma


           Kattints a borítóra a feladatokért!            A történelmi regény a török hódoltság idején, 1586-ban játszódik. Főhőse egy magyar végvári vitéz, akinek apját Oglu aga, a koppányi vár ura egy párviadalban megölte. A cselekményt is párviadal indítja: Babocsai László méri össze erejét, ügyességét Ogluval, hogy megbosszulja apja halálát, s a párbaj a magyar vitéz győzelmével végződik. A halálra sebzett török tiszt utolsó perceiben reá hagyja vagyonát, s arra kéri, hogy leányát, Zsuzsát, akit magyar anya szült, vegye gondozásába. A romantikus történet másik szála a bolondvári császári zsoldoskapitány, a kegyetlen Keles Rudolf pénz- és zsákmányszerző fordulatait követi nyomon, aki Babocsai László öröklött vagyonát is szeretné megszerezni. E két szálból szövődik a történet, melyben – jellemzően az író sajátos szemléletére – jelentős szerepet játszik a táj, elsősorban a balatoni láp világa. Bár a kötetben hosszabb természetleírások alig találhatók, a környezet érezhetően mégis mindenütt jelen van. Menedéket nyújt az üldözötteknek, s pusztulást tartogat a cselszövőknek.             Fekete István:
             – A koppányi aga testamentuma
             – Bogáncs
             – Hajnal Badányban
             – Kele
             – Vuk
             – Lutra
             – Tüskevár
             – Téli berek              

             Gilard, Madeleine: Gálaest a miniklubban


             Kattints a borítóra a feladatokért!              Anne szüleivel és kis öccsével új lakásban költözik. Új lakásba, új házba, új lakótelepre. Új itt minden, nemhiába nevezik a lakótelepet Újvárosnak. Az új iskolában Anne hamarosan barátságot köt új osztálytársaival; de Újvárosban nemcsak új barátok, hanem új ” ellenségek” is akadnak. A lakótelepen garázdálkodó huligánbanda sok keserű percet okoz a gyerekeknek. Anne sokat töri a fejét, mit tehetnének ellenük. Végül megszületik a nagy ötlet: klubot szerveznek! Madeleine Gilard fordulatos regénye a Miniklub szervezése körüli bonyodalmakat írja le egészen a megnyitó gálaestig.

                

               Hárs László: Biri és Bori


               Kattints a borítóra a feladatokért!                Hárs László nagy sikerű regényének harmadik kiadása lányokról szól lányoknak. Illetve: különösképpen egy lányról, aki egy személyben két szerepet játszik: önmaga ikertestvére is. Boróka Biri szerény, vidám vidéki kislány, aki az egyik budapesti tér huligánjainak szemtelenkedéseiért úgy fizet, hogy maga huligánabbnak, szemtelenebbnek tetteti magát minden huligánnál… Hogyan játssza el két szerepét, és hogyan diadalmaskodik végül Biri igazi “énje” a nyegle Bori felett – erről szól a regény, melyben vidám és ábrándos, hangos és halk, jó modorú és modortalan pesti fiúk és lányok ismerhetnek magukra a kalandos történet olvasása közben.                 Hárs László:

                 – Majd a gyerekek
                 – Győztes kerestetik
                 – Ezek a pesti gyerekek
                 – Igazán gyerekjáték                  

                 Kessler, Liz: Emily, a sellőlány


                 Kattints a borítóra a feladatokért!                  Furcsa! Emily egész életében hajón élt, anyja mégis igyekszik távol tartani a víztől. Amikor végül megengedi neki, hogy úszni tanuljon, Emily meglepő és riasztó felfedezést tesz.

                  Később, miközben új barátnőjével, Shonával felfedezi a tenger alatti világot, családi titkot tud meg, és kihívja maga ellen Neptun haragját.

                  Vajon megtalálja apját, akivel sosem találkozott? Vajon mit szól mindehhez az édesanyja?Újraéledhet egy szerelem? Lélegzetelállítóan izgalmas, varázslatos kaland, melyben az olvasó érdekes emberi és egyéb szereplőket ismerhet meg, és bűvös vízi világba merülhet le.                   Liz Kessler:

                   – Emily és a mélység szörnyetege                    

                   Kiss József László: Jó szelet, kapitány!


                   Kattints a borítóra a feladatokért!                    A Jó szelet, kapitány! egy nyári vízi táborozásról szól. Amit elmond, az valóban megtörtént, a sok kaland, játék, romantikus szórakozás mind-mind az úttörők életének része, az a szerencse, hogy mindig akad néhány még nem egészen felnőtt, aki hajlandó velük játszani – s közben vigyáz is rájuk. A szereplők sem költöttek – valódiak. Ma már nem hordják a matrózsipkát, mert mégiscsak furcsa lenne az üzemben, ahol Veréb kohómérnök, vagy a műhelyben, ahol Dűzni autót szerel, de még az iskolában is, ahol Cujás vagy Félkopasz tanár.                     Kiss József László:

                     – Parancsolsz egy kézigránátot?
                     – Talán Pista
                     – Tüzek                      

                     Lindgren, Astrid: Az ifjú mesterdetektív


                     Kattints a borítóra a feladatokért!                      Három pajtás él egy távoli svéd kisvárosban. Egyikük lány. A két fiú természetesen fülig szerelmes belé, de azért elválaszthatatlan jó barátok. Mindhárman nyurgák, talpraesettek, s az eszük vág, akár a borotva, de rendkívüli tulajdonsággal csak egyikük rendelkezik. Mert az igaz, hogy Eva-Lotta szeplői ellenére is bűbájos és vonzó kislány, verekedni pedig úgy tud, akár a legvásottabb kamasz. Az is igaz, hogy Anders született vezéregyéniség, pompás főnöke csapatuknak, a Fehér Rózsának. De mégis, ki az, aki a legkevésbé szembeszökő jeleket följegyezve és csoportosítva kinyomozza egy ékszerrablás és egy gyilkosság rejtélyét? Hogy ki ő? Bizony nem más, mint Kalle Blomkvist.                       Astrid Lindgren:

                       – Az ifjú mesterdetektív
                       – Britta kiönti a szívét
                       – Harisnyás Pippi (sorozat)
                       – Háztetey Károly (sorozat)
                       – Juharfalvi Emil (sorozat)
                       – Pirosházi történetek (sorozat)                       Martin-Chauffer, Simone: Kalandok a kalózhajón


                       Kattints a borítóra a feladatokért!                        Nemcsak Angliának, hanem Franciaroszágnak is megvannak a “kalózhagyományai”. A francia hajók is királyi engedéllyel járták a tengereket, hogy meg-megrohanják az angol kereskedelmi vitorlásokat. Hősiesség, kitartás, férfias bátorság kellett az ilyen változásokhoz! E régi világba vezeti vissza olvasóit Simone Martin-Chauffier regénye, megajándékozva bennünket egy mókás kedvű ikerpár vidám tréfáinak és izgalmas kalandjainak hűséges leírásával. Alain és Alban, a két hajósinas megtévesztő hasonlósága a regény bonyodalmainak fő mozgatója. Miközben az ő kópéságaikon derülünk, képzeletben mi magunk is a kalózokkal hajózunk vidám kedvvel, zsákmányra éhesen a végtelen kék tengeren.

                          

                         Masannek, Joachim: Leó, a cselkirály


                         Kattints a borítóra a feladatokért!                          Hét jó barát, akiknek a foci a szenvedélyük. Hétköznapi, tízéves srácok, tele lelkesedéssel és kitartással. Ők a Vad Banda. A sorozat első részében tanúi lehetnek az olvasók a csapat születésének, és az első sorsdöntő mérkőzésnek a Legyőzhetetlenekkel. Vajon sikerül visszaszerezni a pályát a környék rettegett bandájától? Találnak edzőt, aki segíti őket? És a szüleik melléjük állnak a harcban?                           Joachim Masannek:

                           A vad focibanda
                           – Félix, a tornádó
                           – Kitti a vagány
                           – Tomi a betonhátvéd
                           – Denisz a lokomotív
                           – Raban a hős
                           – Tippmix Maxi
                           – Fábi a világ leggyorsabb jobbszélsője
                           – Lóri a felmentősereg
                           – Márió a tízes
                           – Jojó a mágus
                           – Rocco a labdazsonglőr
                           – Márk a csodakapus
                           – Jojó, a mágus

                           Az ígéret földje
                           Az elfelejtett nép                            

                           Nemere István: A várúr fia


                           Kattints a borítóra a feladatokért!                            A két iker, Huba és Csaba a balaton partján töltik egy várban a nyári szünetet. Nem várt esemény, hogy a várúr unokaöccse, miután elvesztette a szüleit, odaköltözik. A mindig szomorú gyerek felvidítása a két fiú feladatává válik. A “hadművelet” olyannyira sikeres lesz, hogy Zoli, a várúr fia, nemcsak ismét egészséges, vidám fiú lesz, hanem vezető szerepet tölt be egy rablóbanda leleplezésében és elfogásában is.                             Nemere István:

                             – Műkincsrablók a kisbolygón
                             – A kupolaváros titka
                             – A kozmosz lovagjai
                             – Az idő vándorai
                             – Állatkert a kozmoszban

                             – A fantasztikus nagynéni
                             – A várúr fia
                             – Merénylet a Balatonon

                             – Nagyfülű Artúr kalandjai                              

                             Nemere István: Műkincsrablók a kisbolygón


                             Kattints a borítóra a feladatokért!                              Abban a nagyon messzi, távoli jövőben, amikor majd hosszú éveket fognak tölteni az űrállomások a világűrben, amikor majd robotok bányásszák a távoli bolygók ásványkincseit – három fi ú megszökik űrhajós anyja, apja mellől, hogy egy kis rakétával amolyan sétacsónakázást tegyen az űrben. De hát az effajta kalandos szökéseknek a későbbi századokban is messzemenő következményei támadnak, a páratlanul izgalmas események egymást követik, és a gyerekes kalandvágynak már-már tragédia lesz a vége. E regény három ifjú hősére mégsem tudunk haragudni, hiszen ha a sírás fojtogatja is néha a torkukat, megpróbálnak férfi módra viselkedni.                               Nemere István:

                               – Műkincsrablók a kisbolygón
                               – A kupolaváros titka
                               – A kozmosz lovagjai
                               – Az idő vándorai
                               – Állatkert a kozmoszban

                               – A fantasztikus nagynéni
                               – A várúr fia
                               – Merénylet a Balatonon

                               – Nagyfülű Artúr kalandjai                                

                               Padisák Mihály: Éljen a száműzetés


                               Kattints a borítóra a feladatokért!                                Ejnye, miféle száműzetés lehet az, amit megéljeneznek?!Bizony csak olyan, amilyet egy aggódó édesanya talál ki nyughatatlan fiacskája számára. Vagyis nyaralás az idősebb testvér felügyelete alatt – szerencsére nem akárhol, hanem egy adriai szigeten! Ez önmagában is nagyszerű körülmény, hát még ha a száműzetésben egy kedves, bátor társa is akad az embernek. E regény hőse, Kanóc, a magyarul is jól beszélő Mirellában talál ilyen társra – a két gyerek együtt kószál a szigeten, együtt indul szigonyos cápavadászatra is, ami nem veszélytelen mulatság!

                                Mire is vágyik egy kamasz? Mindenekelőtt önállóságra. Kanóc is bizonyítani akar önmaga és környezete előtt. Szigonnyal cápára vadászni az Adrián, egyedül győzni le a nagy halat olyan próbatétel, amely férfivá avat                                 Padisák Mihály:

                                 – Kanóc, az emberszelídítő
                                 – Kanóc, az életművész
                                 – Farmernadrág és társai
                                 – Csipisz mégis győz                                  

                                 Sewell, Anna: Fekete Szépség


                                 Kattints a borítóra a feladatokért!                                  Élt a múlt századi Angliában egy idős, beteg hölgy, aki életében csak egyetlen regényt írt ugyan, neve mégis klasszikus, nagy írók listájára került. Könyvét a világ sok nyelvére lefordították, sikeres film is készült belőle – napjainkban pedig újra felfedezik, és nem ok nélkül. Anna Sewell ugyanis egy szép és jámbor lovacska életéről írt. S volt mit írnia! Akkoriban még híre-hamva sem volt az autónak, a nagyvárosok teljes forgalmát lovas fogatok bonyolították le. Milyen sors jutott hát egy lónak? A szerencsétől is függött. Sewell főhőse, Fekete Szépség szorgalmas, dolgos élet végén jut szerető gondoskodáshoz; története felemelően szép, mindvégig izgalmas olvasmány, amelyet gyerekeknek és felnőtteknek is szívesen ajánlunk.

                                    

                                   Szabó Magda: Álarcosbál


                                   Kattints a borítóra a feladatokért!                                    Az iskolai álarcosbál vidám forgatagában mindenki táncol, szórakozik. Csak ketten kuporognak a tornaterem sarkában, az alacsony padon: az Álarcos KISZ-es és a Cigánylány. Ugyan miről beszélgetnek órákon át, miért szökik könny a szemükben, miért érzik mindketten úgy, hogy ez életük legboldogabb délutánja? Mire az olvasó végére ér Szabó Magda lebilincselően érdekes lányregényének, lekerül az álarc a két rejtélyes beszélgetőről, s fény derül a Boros család titkára is.                                     Szabó Magda:

                                     – Abigél
                                     – Az ajtó
                                     – Für Elise
                                     – Születésnap
                                     – Régimódi történet
                                     – Mondják meg Zsófikának
                                     – Az őz                                      

                                     Szürke Bagoly: Két kicsi hód


                                     Kattints a borítóra a feladatokért!                                      A történet Észak-Amerikában játszódik. Egy indián család életét mutatja be. Az apa két kis hódkölyköt visz haza gyermekeinek. a kisállatok a család részévé válnak, mígnem egyszer az egyiket el kell adniuk, hogy megélhessenek. Az édesapa útra kel, hogy a fehér embereknél ledolgozza adósságait, a két gyermek egyedül marad otthon. A kis indián lány annyira szomorú barátja elvesztése miatt, hogy bátyja elhatározza, elmennek a fehér emberek városába, és visszaszerzik a kis hódot. Hőseink tűzvészen, idegen városokon vágnak keresztül, megismerik az emberi természet jó és rossz oldalát egyaránt. Hogy sikerül-e visszaszerezni a kis hódot? Ha elolvassátok a regényt, a végén minden kiderül.                                       Szürke Bagoly:

                                       – A vadon fiai
                                       – A rengeteg zarándokai                                        

                                       Twain, Mark: Koldus és királyfi


                                       Kattints a borítóra a feladatokért!                                        Egy nyugtalan képzeletű koldusfiúcska a XVI. századi London nyomortanyáin könyveket olvas, és királyokról álmodik… Érdeklődése egy napon egészen a királyi palotáig sodorja, és egyszerre csak bent van a pompás termekben, s a vele egyidős királyfi játékból ruhacserét ajánl, csak egy-két pillanatra. Nos, ez a játék, különféle félreértések miatt, valóságra fordul! A koldusfiú hónapokon át élheti a királyfiú fenséges, de cseppet sem irigylésre méltó életét, a királyfiú pedig szörnyű megaláztatások és szenvedések közt kénytelen ismereteket, emberséget és bölcsességet gyűjteni eljövendő országlása idejére. Mark Twain részrehajlás nélkül mindkét sorsnak a legalaposabban végére járt, mint aki maga is hol koldusnak, hol királyfinak álmodja magát.                                         Mark Twain:

                                         – Tom Sawyer léghajón
                                         – Tom Sawyer, a detektív
                                         – Megszelidítem a kerékpárt
                                         – A lóvá tett város
                                         – Koldus és királyfi
                                         – Huckleberry Finn kalandjai

                                                                                    

                                         Vitkolczi Ildikó: Chorum Sieram


                                         Kattints a borítóra a feladatokért!                                          Ki nem álmodozott arról hétévesen, hogy milyen nagyszerű is lenne, ha tudna repülni? Csak dobbantana egyet, és már repkedne is körbe a háztetők felett? És mit tehet az ember lánya, ha történetesen Josefine-nek hívják, és hétévesen egyszer csak kiderül róla, hogy ő bizony tud repülni? Persze mindig is volt a családjában valami gyanús – hiszen nem mindenki lakik egy várban (aminek tornya is van, csigalépcsővel), és ahol a kertben akkora napraforgók nőnek, hogy ki se látszik egy gyerek közülük. És azt sem mondhatja el mindenki magáról, hogy van két boszorkányos nagynénikéje, akik valami furcsa családi titkot őriznek. Nos, talán a legjobb, ha megadja magát a kalandoknak és szorgosan gyakorolja a repülést, hiszen tudjuk, ha valaki különleges képességgel rendelkezik, és jóra használja, előbb-utóbb kivívja a gonoszok rosszallását. Jobb, ha mindenre felkészül.                                           Vitkolczi Ildikó:

                                           – Walter, a falra festett sárkány                                           Wéber Anikó: El fogsz tűnni


                                           Kattints a borítóra a feladatokért!
                                            “El fogsz tűnni. Mint Anna macskája. Elrabolnak vagy köddé válsz. Melyiknek örülnél jobban?”

                                            Végre nem kell suliba járni, mert kirándulni megy az osztály! Ám a hatodikból páran egy ártatlannak tűnő tréfára készülnek: kiszöknek éjszaka az erdőbe, és lepedőbe öltözve, kísértetként huhogva megijesztik két osztálytársukat. Egy “igazi” kísértet közbelépésével azonban a kaland komolyra fordul, és három gyereknek valóban nyoma vész az egykori remeteségben. A diákok nem mernek szólni a kísérő tanároknak, hiszen
                                            tilosban járnak, inkább maguk derítik ki, hova tűntek a többiek. Az osztályban leosztott szerepek átértékelődnek, mert a sikerhez mindenkire szükség van.
                                            Az izgalmas éjszakai kaland során azonban nem csak az álkísértetről kerül le végül a csuklya, de mindenkinek szembe kell néznie a saját félelmeivel is.
                                             A gondolatolvasó
                                             A platánsor rejtélye
                                             Örökszerda
                                             Hanga régi karácsonya
                                             Az ellenállók vezére
                                             Cseresznyeliget titka
                                             Az osztály vesztese
                                             Zuhanórepülés

                                             :