A bicikli

(tárgyak emberszerepben)

Ausztriában születtem egy gyárban. Szép tavaszi, napsütéses idő volt, amikor először kitoltak az udvarra. A napsugarak melegen simogatták a friss festéket a testemen.
Néhány napig tudtam csak élvezni a gyönyörű tavaszi időt, amikor erős kezek megfogtak, és feltettek egy autóra. Sokat zötykölődtem, még a festék is lejött óla egy jól látható helyen. Aztán betettek egy félhomályos áruházba.
Ott vártam, amíg megtalált a kis gazdám. Vártam, csak vártam, heteken keresztül. Mindig jött egy-egy gyerek, megsimogattak, jól megnézték mindenem, de aztán mégis otthagytak. Aztán egy napon eljött az én időm. Ahogy belépett a kisfiú a boltba, azonnal odaszaladt hozzám, és el sem engedett. Nézegetett, simogatott, kipróbált. Aztán feltettek egy autó tetejére, és boldog voltam, hogy végre nekem is lesz saját otthonom.
Megérkeztünk, a kisfiú egész nap a nyergemben ült. Szabadon száguldottunk árkon-bokron keresztül. Esténként odaállított az szobája ablaka alá, s még lefekvés előtt is megnézte, hogy jól vagyok-e. Hétvégén mindig megfürdetett, valami fehér habbal átdörzsölte az alkatrészeimet, majd leöblítette. A fürdést nem nagyon szerettem, mert a víz egy kicsit hideg volt. Aztán odaállított a napra, és újra csillogott a festék rajtam. Így ment ez néhány héten keresztül.
Egy reggel azonban a kisfiú nem jött oda hozzám. Egy autóval elment reggel, és csak délután jött haza. Amikor megjött, gyorsan bement a szobájába, és csak este láttam egy kicsit. Nagyon szomorú volt. Felült a nyergembe, és elmentünk a kedvenc helyemre. Ott elmesélte, hogy most neki iskolába kell járni, és nem tud egész nap velem csavarogni. De megígérte, hogy hétvégén megint egész nap együtt leszünk, és bejárjuk a környéket. Így is történt. Alig vártam a hétvégéket, hogy repíthessem őt keresztül a réten.
Aztán lassan eljött a tél. Télen nem lehet biciklizni, és hideg is van, ezért én is téli álmot alszom, mint a medvék, és arról álmodom, hogy kis gazdámmal a nyeregben száguldunk a virágok között.

(Kopasz Gergő 5. osztályos tanuló – 2013.)